Terug naar de lijst Naar het overzicht in het kort.

Bonna = Bonn Ohain

Er bestaat geen historische of archeologische continuïteit tussen de Romeinse plaats en het latere Bonn, dat pas in de 11e eeuw verschijnt, zodat moet worden aangenomen dat de naam niets met het Romeinse Bonna heeft uit te staan en er slechts de zoveelste doublure valt te signaleren. De visie van Albert Delahaye.

Bonn wordt meestal gelijkgesteld met Bonna, dat echter Ohain was. Zie de uitgave over de Peutingerkaart (Weg 16,25,33) waaruit blijkt dat de plaats vlakbij Avesnes-sur-Helpe op de route naar Straatsburg lag. Het moge vreemd klinken, maar er bestaat geen enkel historisch of archeologisch bewijs dat Bonn in de Romeinse periode Bonna heeft geheten. De continuïteit ontbreekt geheel en al tussen de Romeinse plaats en die uit de Middeleeuwen, net als in Nederland met Utrecht en Nijmegen. Alles wat men van Bonn weet, is dat zich rond het klooster "Villa Basilika" een handelsstad ontwikkelde, waarvan de eerste levenstekenen uit de 11e eeuw dateren.

Het gaat mijns inziens te ver om te veronderstellen dat als gevolg van de mythen de naam Bonn op een gegeven ogenblik vanuit de Romeinse periode zou zijn overgenomen. Van de andere kant zou het ook te ver gaan om te veronderstellen dat de Romeinse bronnen verminkt zouden zijn geworden door er een latinisering van Bonn in te voeren voor een plaats, die wellicht een beetje anders werd genoemd.

Beide veronderstellingen gaan niet op, daar de naam Bonna in oude geschriften en betrouwbare kopieën staat. Het betreft hier weer een doodgewone schijn-doublure, die wel bijzonder funest was omdat zij, gekoppeld aan andere schijnbaar juiste doch foutieve determinaties, een onderdeel werd voor de verkeerde situering van een hele weg.



De traditie.

De geschiedenis van de stad gaat terug naar de Romeinse tijd. In 10 v.Chr. bouwden de Romeinen een houten brug over de Renus, nabij een plaats met de naam Bonna. Later werd deze plaats vergroot om als grensfort te dienen voor het leger, met ruimte voor 7.000 manschappen.
Het fort groeide uit tot een stad en werd in 1288 een van de residenties van de keurvorst van Keulen en sinds 1597 de enige hoofdstad van het keurvorstendom. De stad kreeg meer invloed en groeide sterk in deze tijd. (Opmerking: zie de breuk tussen Romeinse tijd en 13e eeuw!)
Bonn werd in 1949 uitgeroepen tot de voorlopige hoofdstad van de Bondsrepubliek Duitsland en bleef dat tot 1999/2000.