Terug naar de beginpagina. Naar het overzicht in het kort.

Plaatsnamen in de historische geografie.

De plaatsnamen van Batua en Taxandria, Tekst 445, WKO.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

A

Abroditi, de Germaanse stam in verband met de Bataven genoemd, waren de bewoners van Hébuterne, op 20 km zuid-west van Atrecht.
Adelricheim (Lorsch 772) (lees: Walricheim) is Warcove, gehucht van Audembert, op 5 km noord van Marquise. De plaats is vermoedelijk een andere dan Adricheim - Audrehem.
Ad duodecimum, door de Peutinger-kaart in de Patavia genoemd, is Montdidier, op 34 km zuidoost van Amiens.
Adrichaim, door Theofried van Echternach in nauw verband met Aefternacum - Eperlecques genoemd, is Audrehem, op 5 km zuid-west van Tournehem.
Aedui, een Gallische stam in verband met de Bataven genoemd, onder andere tijdens de Opstand der Bataven, waren de bewoners van Autun.
Aefternacum, door de oorkonden van Eperlecques talloze malen in verband met de Batua genoemd, is Eperlecques, op 10 km noord-west van St. Omaars en op 7 km oost van Tournehem. Het Luxemburgse Echternach is op geen enkele wijze in verband te brengen met de Batua, ook niet met de Betuwe waar het geen bezittingen heeft gehad of geclaimd.
Aesti, een germaanse stam in verband met de Bataven genoemd, waren bewoners van Estaires, op 23 km oost van Aire-sur-la-Lys.
Albanianis, door de Peutinger-kaart in de Patavia genoemd, is Alembon, op 9 km zuid-oost van Guines.
Albis, een rivier talloze malen in nauw verband met de Bataven genoemd, is de Aa.
Alfeim of Alpheimpso in Taxandria, genoemd in een oorkonde van Eperlecques uit 709, is Halluin, op 17 km noord-oost van Rijssel.
Alisum, door Ptolemeus in verband met de Monden van de Renus (is de Schelde) genoemd en door zijn graden dicht daarbij geplaatst, is Arleux-en-Gohelle, op I I km noord-oost van Atrecht.
Allemanni, de germaanse stam in verband met de Bataven genoemd, waren de bewoners van Hallennes-lez-Haubourduin, Halluin, Hellemmes-Lille, alle in de onmiddellijke omgeving van Rijssel. De naam Allemant, Oise heeft vermoedelijk dezelfde afleiding.
Alsantia, een rivier in de pagus van Wavrans, onderdeel van de Batua, talloze malen in de oorkonden van Eperlecques genoemd, is de Authie.
Alsenenghe (Lorsch ca. l0l5) is Alsinghen bij St. Omaars.

Terug naar boven.


B

Terug naar boven.


C

Terug naar boven.


D

Bestel en lees het boek "De Ware Kijk Op" en oordeel zelf.