Terug naar de beginpagina. Naar het overzicht in het kort.

Waarom ligt de kanaaltunnel niet van de Betuwe naar Engeland?

Het lijkt een onzinnige vraag, maar hier ligt de kern van de hele problematiek in de historische geografie in het eerste millennium.

Waarom ligt de taalgrens niet in de Betuwe dwars door Nederland?

De antwoorden op beide vragen bewijzen het gelijk van Albert Delahaye.

Zo simpel zijn de mythen te weerleggen.Er is maar één plaats in Europa waar men de Overkant ziet. Hier stak men over naar Engeland en zeker niet vanuit Katwijk!

De Kanaaltunnel ligt op de kortste afstand tussen vasteland en Engeland, tussen Calais en Dover. Waarom daar? Omdat waterstaatkundigen niet naar historici luisteren, maar zelf logisch nadenken. Dat logisch nadenken heeft Albert Delahaye ook gedaan. Ook hij luisterde niet naar de gangbare historische opvattingen en kwam toen hij de klassieke teksten las, tot heel andere conclusies.
"Als de Noormannen via Sequana (Seine) en Isara (Oise) Noviomagus bereiken, kun je niet blijven volhouden dat het hier over Nijmegen gaat".
De gangbare opvatting was dat "de schrijver zich vergist zal hebben met de loop van de rivieren". "Neen", zegt Delahaye, "niet de schrijver heeft zich vergist, maar de historici die beweren dat het hier over Nijmegen gaat en niet over Noyon".

En hiermee zitten we in de kern van de hele problematiek rondom de vraagstukken in de historische geografie van Nederland in het eerste millennium.
 • 50 v. C.: Julius Caesar stak vanuit het Eiland der Bataven over naar Engeland. "Camp de César" bij Wissant wijst de plek aan waar dat was.
 • 37-41: Caligula probeerde vanuit Boulogne over te steken naar Engeland. Op die plaats staat nog steeds de Tour d'Ordre. In Nederland maakte men er Katwijk van.
 • 117-138: Hadrianus steekt over naar Engeland en legt in het noorden de naar hem genoemde wal aan. In Nederland maakt men er Voorburg van.
 • 690: St.Willibord maakte op dezelfde plaats de oversteek en kwam, zoals hij zelf schreef, aan in Francia.
 • 716: St.Bonifatius kwam vanuit Engeland over het Almere aan in Dorestad, om vervolgens verder te reizen naar Trajectum. Waar past dit in Nederland?
 • 808: Koning Cardulf van Northumberland reist via
 • 990: Bisschop Siegeric van Canterbury gaat langs de Via Francingena naar Rome. Het was de gebruikelijke tinroute. Waarom een omweg via Nederland gemaakt?
 • ca.1100: Volgens Theofried van Echternach was Gravelines de aankomstplaats van St.Willibrord. Veel parochiekerken in Vlaanderen hebben er nog steeds het patronaat van St.Willibrord. Wat doet die missiebisschop van Friesland in Frans-Vlaanderen? Waarom zou St.Willibrord naar Utrecht gegaan zijn, waar niemand woonde in die tijd?
 • 17e eeuw: de landing in Katwijk wordt voor het eerst geopperd.
  Zo bestaan er honderden teksten die bewijzen dat de oversteek van en naar Engeland niet in de Betuwe lag maar bij Cap Blanc Nez. Precies dáár waar je de overkant kunt zien, wat in enkele teksten ook letterlijk zo staat. Dat juist deze teksten in Nederland altijd onder tafel gehouden zijn, bewijst op zich al het gelijk van Albert Delahaye, net als de inhoud van de teksten zelf.

  En ook de taalgrens ligt niet in midden-Nederland, maar in Noord-Frankrijk. Dorestad lag in Gallia, dus in het Romaanse taalgebied!

  De visie van Albert Delahaye.
  De gebruikelijke oversteekplaats van en naar Engeland lag bij de Kanaalkust.
  Dat was en is de korste, dus meest logische oversteekplaats, in alle eeuwen van de geschiedenis. Het is evident dat men in vroegere tijden net zo min als tegenwoordig het gevaar van de open zee opzocht, maar op bekende plaatsen de oversteek maakte. Enkele teksten zeggen ook letterlijk dat de oversteek lag "waar men de overkant ziet". De gebruikelijke oversteekplaats sloot haarfijn aan op de bekende reisroutes van en naar Rome. La Leulene, de Chausée Brunehaut en de Via Francigena geven in verschillende tijden dezelfde reisroutes aan. Ze lopen over dezelfde plaatsen van Noord-Frankrijk naar het zuid-oosten. Nederland komt in dit hele verhaal nergens voor.  Lees het boek "De Ware Kijk Op" en oordeel zelf.

  Terug naar de beginpagina. Naar het overzicht in het kort.