Tussen 1968 en 1978 zijn er door de R.O.B. uitvoerige, uitgebreide en kostbare opgavingen verricht in Wijk bij Duurstede. Dr.W.A. van Es c.s. gingen op zoek naar het oude Dorestad: ze hebben het niet gevonden. Hiernaast citaten zoals deze letterlijk zijn overgenomen uit het opgravingsverslag gepubliceerd in Spiegel Historiael van april 1978.


W.A.van Es heeft iets in een beerput gevonden....
|
In het opgravingsverslag in Spiegel Historiael van april 1978, lezen we een aantal onthullende opmerkingen (zie onder het kaartje). Een korte samenvatting zijn de volgende citaten:

- Er is in Wijk bij Duurstede geen enkel archeologisch bewijs gevonden voor de determinatie Dorestad. Dit zijn dus woorden van W.A.van Es, die hiermee de hele opgraverij ondergraaft (sic erat scriptum).
- De streek rond Wijk bij Duurstede was in de Karolingische tijd onbewoond.
- Wijk bij Duurstede was in de Romeinse tijd niet bewoond.
- Er zijn geen bewoningssporen uit de Romeinse tijd gevonden in en rond Wijk bij Duurstede.
- Het Romeinse castellum is er ook nooit gevonden.
- Romeinse forten komen in het hier behandelde gedeelte van het Kromme Rijngebied niet voor.
- Het gebied werd in de latere Romeinse tijd steeds vochtiger.
- De opgravingen hebben tot nu toe geen castrum (en ook geen Romeins castellum) aan het licht gebracht, noch enig ander spoor van een gebouw waar het bestuur gezeteld moet hebben.
- De plunderingen en de natuurrampen kunnen niet veel hebben overgelaten van Dorestad. De huizen waren weggevaagd en zelfs sporen van de Noormannenplaag zijn door de archeoloog nauwelijks aantoonbaar.
- De bij Wijk bij Duurstede gevonden zwaarden vertonen geen elementen die op een Scandinavische herkomst zouden kunnen wijzen.
- De hoeveelheid gevonden leerresten is bedroevend gering en getuigt van een armoedig bestaan.
- Resten van luxe consumptievogels of andere edele vogels zijn er niet aangetoond. Wijk bij Duurstede was een armoedige nederzetting.
- Er zijn geen resten van een kerk gevonden, waar er meerdere moeten hebben bestaan.
- Er zijn geen sporen gevonden uit de periode van de 5de eeuw na Chr. tot de tijd rond 1000 na Chr.
- Vondsten uit de Merovingische periode (ca. 500-750 na Chr.) ontbreken.
- In vroegmiddeleeuwse bronnen wordt een castrum bij Dorestad vermeld: het is tot op heden nog niet gevonden.
- Het Dorestad uit de tijd van Madelinus heeft niet te Wijk bij Duurstede gelegen.
- Wijk bij Duurstede heeft geen muntslag gehad.
- In Wijk bij Duurstede lijkt de bewoning pas op het eind van de 7de of in het begin van de 8ste eeuw te zijn aangevangen.
- De onderbreking in bewoning ten noorden van het kasteelpark en ten westen van de stadsgracht komt al evenmin met Dorestad overeen.
- Waar de representanten van geestelijke en wereldlijke macht zich ophielden, is niet bekend.
- Over de vroeg-middeleeuwse loop van de Lek is zo goed als niets bekend. Het blijft een hypothese.
- Het is niet eens zeker of de Lek toen wel bestond.
- Een sterk hypothetisch karakter zijn onze veronderstellingen omtrent de vorm en de omvang van het 8ste-/9de-eeuwse Dorestad.
- Een direct verband tussen Dorestad en de huidige nederzetting Wijk is niet zeer aannemelijk. De geschiedenis van het stadje zelf begint in de daaropvolgende fase, in de 13de/14de eeuw.
- De opgravingen hebben aangetoond dat Dorestad niet doorliep op de plaats van het stadje Wijk.
- De naam Dorestad was in 948 al verouderd, maar in het begin van de 14de eeuw komt hij terug als Duurstede, als benaming van het in de tweede helft van de 13de eeuw gebouwde kasteel. Maar kwam die naam uit de lucht vallen?
- Het stadje Wijk bij Duurstede bestond in 1165 nog niet.
- Tijdens de opgravingen bleek dat de St.-Janskerk was gebouwd op een te voren nimmer bebouwd geweest zijnde terrein, bestaande uit rivierzand.
- Ter plekke van het kasteel hebben geen oudere vestigingen gelegen. Het kasteel bleek namelijk gesticht op maagdelijke grond.
|
Afbeelding links:
De topografie van het opgegraven 'Dorestad' volgens opgave van W.A. van Es en W.J.H.Verwers op p.222 in Spiegel Historiael van april 1978. (Klik op de afbeelding voor een vergroting).
Duidelijk is weergegeven dat er op veel plaatsen gegraven is (nr.3), maar beperkt Dorestad gevonden is (nr.1). Dit gebied heeft overigens maar een lengte van 1500 meter en niet van 'meer dan 3,5 km' zoals vaak genoemd wordt.
Opvallend is dat de Rijnbedding (nr.2) aan de 'verkeerde kant' van Dorestad ligt. Een verklaring wordt bij dit kaartje verder niet gegeven.

Deze tekening van Dorestad is dan ook volledig fantasie.
|
|